vrijdag 2 september 2011

Apartheid is exactly where it belongs: in a museum

Deze vrijdag was de dag waarop de deelnemers aan de studiereis zich verzamelden in het Protea-hotel Wanderer in Johannesburg. Voor de Europeanen was het een lange reis, maar voor de Amerikanen was de tocht veel zwaarder. Zij hadden reizen achter de boeg van 18 tot 31 uur. Mijn Nederlandse collega Wim Fluks uit Hengelo arriveerde al vroeg in de morgen vanuit Düsseldorf, samen met twee deelneemsters uit Alaska die de avond tevoren al waren aangekomen, maar die in een hotel bij het vliegveld hadden geslapen. We besloten met zijn vieren naar het Apartheidsmuseum in Johannesburg te gaan.

Bij de entree werden blank en zwart gescheiden. Aparte ingangen! Het entreebewijs bepaalde wie blank was en wie zwart. Eenmaal binnen werden we door een pad geleid met aan beide zijden de identiteitskaarten die onder het apartheidsregime werden toegepast. De als blank geregistreerde bezoekers liepen door een andere gang dan degenen die als zwart waren geoormerkt. Wij ervoeren het als een opluchting dat deze kunstmatige scheiding alleen van toepassing was op de entree van het museum. Al snel konden we gezamenlijk door het museum lopen en de tocht maken die begint met de doctrine van de segregatie.

Die tocht bracht ons terug naar de geschiedenis van de vroegere culturen van Zuid-Afrika en naar de periode van de pre-apartheid. We werden geconfronteerd met de jaren waarin classificatie op basis van ras de basis voor de samenleving was, de 150 apartheidswetten, de gevangenneming en de onderdrukking van tegenstanders van het systeem. We zagen de opkomst van het bewustzijn van de onderdrukte zwarte bevolking, de gewapende (en ongewapende) strijd en we zagen de nieuw verworven vrijheid na de bevrijding van Nelson Mandela, wat uiteindelijk leidde tot de vredesonderhandelingen en de start van de huidige staat Zuid-Afrika.

Na terugkeer in het hotel bleken al meer deelnemers aan de studietour te zijn gearriveerd. Afgezien van een paar deelnemers die pas vannacht of morgenvroeg in Johannesburg aankomen was iedereen aanwezig voor een gezamenlijke maaltijd. Kennismaken, wat huishoudelijke afspraken.... en dan op tijd naar bed. Morgenvroeg moeten we er op tijd uit voor onze tocht naar Mpumalanga in het Krugerpark. De rit daarheen gaat langs de zogenoemde Panorama route en moet een enorme belevenis zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten